АРХИВ

ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ И ИНФОРМАТИКА

Петьо Пахунчев от 12д клас тази година представи новата си разработка, наречена „Пътешествие из многообразния свят на растенията” в националния есенен турнир по програмиране “Джон Атанасов”, състоял се в град Шумен от  28 до 30.11.2008г. Той се състезаваше с други проекти от цяла България в категория приложни програми. Разработката на нашия съученик бе оценена с 90 точки, като това го класира на престижното първо място. Петьо трябваше да защитава проекта си пред председателя на журито Ивайло Иванов, което не оставя и капка съмнение в заслужения му успех. Освен наградите, който му бяха връчени, той получава и отлична оценка на конкурсен изпит в ШУ.

Петьо Пахунчев   и Александър Иванов от 12д клас бяха наградени с грамоти за отлично представяне на Деветата ученическа конференция на Ученическия институт по математика и информатика, която се проведе в гр. Пловдив от 16.01. до 18.01.2009г. под патронажа на заместник-министъра на образованието и науката доц. Кирчо Атанасов.  На учениците се присъди отлична оценка, с която се приемат за бъдещи студенти в Пловдивски университет.

Четвъртото национално състезание по информационни технологии “XXI век – иновационни технологии в българското образование”, гр. Монтана.

В категория “Приложни програми” ученикът Георги Илиев Бисолнев от 12д клас зае трето място с проект на тема “Сборник по математика”.

В категория “Компютърни презентации 8-10 клас” ученичката Фатме Кундева от 10а клас спечели 6-то място, а Екатерина Горанова от 8 клас се класира на 8 място.

Учениците от 11а клас Никола Маринов Лашов и Ангел Максимов Праматаров се класираха петти в Благоевград на първото националното състезание по информационни технологии. В конкуренцията от представители на училища от цялата страна те спечелиха вниманието на журито с проекта си “Среден Пирин”, в категорията “Уеб сайтове”.

Повод за гордост на ПМГ ”Яне Сандански” е и представянето на Тодор Димитров Шишков от 10в клас, който се състезава в категория “Мултимедийни приложения” с проект “Село Долен”. Младият талант се класира на осмо място сред огромната конкуренция от 40 проекта само в тази категория.

МАТЕМАТИКА

Високи постижения на ученици от XII клас в състезанието “Иван Салабашев” – гр. Стара Загора.
Димитрия Гавалюгова – 30 точки, Николай Разложки – 30 точки, Велика Москова – 29 точки, Шастри Райков – 29 точки, Мила Терзиева – 27 точки, Костадин Пиргов – 26 точки, Виолета Танчева – 26 точки, Екатерина Огнянова – 25 точки.

 БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА

На третия национален литературен конкурс “Морето, морето, морето…”, който се проведе месец ноември 2008г. ученичката Милеслава Богданова от 12 клас спечели II-ра награда във втора възрастова група за поезия със стихотворението “Елегично”.

Поредна вълна се разбива на кея,
морето по-силно бушува.
Отдавана рапаните спряха да пеят,
ветрецът платна не издува.

Водата студена е, хлад и от пясъка
се носи в заспиваща вечер.
Безлюдно е. Тихо е. Няма го крясъка
на гларус към звездите понесен.

Студено е. Пусто е. Няма деца,
събиращи мидички бели,
няма летуващи, жарки слънца,
фрийзбита, топки, капели.

Няма дюшеци и пояси пъстри,
покоряващи морска стихия.
Изниза се лятото сякаш през пръсти
и лиши ни от морска магия.

 

АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

На 27 и 28 септември ученичката Димитрия Гавалюгова представи община Благоевград в “Деня на компетентностите по чужд език” в град Стара Загора, като участва на английски език.

В резултат на официално публикуваните резултати от Външно оценяване по Английски език на учениците от VIII клас с интензивно изучаване на чужд език в профилирани и професионални паралелки по региони за 2008г., от МО, можем с огромна гордост и удовлетворение да констатираме, че ПМГ „Яне Сандански” се нарежда на 12 място сред 243 профилирани и непрофилирани паралелки из цялата страна. Този забележителен резултат е следствие от няколко взаимодействащи си фактора. На първо място са нашите талантливи, интелигентни и мотивирани ученици, които цяла година със сериозното си старателно отношение към английския език вдъхновяваха учителите си. На второ място са самите учители, г-жа Гергана Шарланджиева и г-жа Мариана Карамитева, които благодарение на огромния си опит знаят къде в обучението да поставят акцент и кои са възможните трудности, които да отработят с безкраен брой упражнения, тестове, дискусии и обяснения. И рабира се накрая, но не на последно място, е факторът ръководство, който с адекватна, навременна помощ и разбиране подкрепяше трудния път на учене и усъвършенстване.

ИСТОРИЯ

Марин Иванов Маринов получава юбилейна старопрестолна грамота за особени услуги и проявено родолюбие и патриотизъм за участието си в конкурса “100 години независима Българска държава”.

 

   

СПОРТ

Шахматен турнир

Второ място печели Тодор Борумов от 10в клас на ПМГ. Награда печели и единственото момиче участвало в турнира – Гергана Мандиева от 11а клас.  

Деветокласничката от ПМГ”Яне Сандански” Снежана Влахова се завърна с два бронзови медала от надпреварата за купа “Триадица” в състезателните дисциплини спаринг и туль (форма). Турнирът събра състезатели от всички утвърдени центрове на родното таекуон-до ITF.

Младата дама се включи в надпреварата за девойки в категория 58 килограма и спечели два бронзови медала. Младата дама също пожъна победи до полуфинала. Там 15 – годишната ученичка в ПМГ”Яне Сандански” в спаринга и дисциплината туль по ирония на съдбата загуби от безспорния лидер и в двете надпревари Ивет Богданова от благоевградския “Фолкън”. Така неврокопчанката остана в борбата за малкия финал като в първата дисциплина надделя за бронза над съперничката си от “Тервел”(Севлиево). В туль Снежана Влахова безапелационно се наложи в борбата за бронза над своя съперничка от ИКЕН(София).

С успехите си тя заяви място сред представителите на гоцеделчевското таекуон-до, които и през тази година ще защитават честта на местните бойни спортове.

 

X
Skip to content