ПМГ “Яне Сандански” – иновативно училище

Министерството на образованието одобри кандидатурата на най-старото неврокопско училище. Изготвеният проект бе разгледан от специална Комисия на МОН с участието на педагогически специалисти, социолози, психолози, лица от научната общност, както и хора, които имат доказан опит при създаването на иновации в областта на образованието, технологиите и науката. С подготвената концепция за нововъведения ПМГ„Яне Сандански“ стана едно от малкото училища в България, които получиха одобрение, нареждайки се сред елитни учебни заведения от София, Бургас, Пловдив, Варна и други големи градове в страната.

Иновативните училища са училищата на бъдещето. Смисълът е в повишаване на качеството на образованието чрез въвеждане и разработване на иновативни методи в организацията на обучението, нови и модерни подходи на преподаване, създаване на нова образователната среда, нов начин при разработване на учебното съдържание, учебните програми и планове. Иновативните училища могат да разнообразят учебния процес чрез въвеждането на повече технологии в класните стаи (работа със смарт приложения, таблети, виртуални дъски и др.), чрез промяна на учебната среда (часовете често могат да се провеждат извън територията на училището – например сред природата, в парка, в музеи и т.н.), чрез промяна на продължителността на часовете.

Основната цел на този нов модел е промяна на остарялата концепция за училището. Той има за цел да го направи не само по-привлекателно и приятно за учениците, но и да създаде за учителите една творческа работна среда. Идеята е модерните практики в образованието да станат част от реалния учебен процес. От Министерството на образованието вярват, че в иновативното училище младите учители ще открият повече възможности и вдъхновение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

X
Skip to content