ПРОЕКТ ЕРАЗЪМ+ К2

„Erasmus + К2“ – Полша, Италия, Белгия

Завърши четвъртият етап от международния проект „Erasmus + К2“, озаглавен „Културата среща науката“, с координатор ПМГ „Яне Сандански“

От  21.10. до 25.10.2019 г. се реализира заключителният етап от международния проект „Erasmus + К2“. Екипът от ученици и учители от ПМГ „Яне Сандански“ се запозна  със забележителната история и модерната икономика на Полша.

   През първия ден на посещението партньорите от България, Италия и Белгия бяха посрещнати от Пьотр Ковалчук, заместник-кмет на Гданск. По-късно участваха в сплотяващи игри и уроци по химия и физика. Денят им завърши с разходка из Стария град на Гданск, където успяха да се възхитят на най-красивите му и значими забележителности.

   Вторият ден започна с визита в канализационния завод в източната част на Гданск, където участниците научиха какво се случва с отпадъците, които се превръщат в енергия за отопление. В този ден урокът по физика включваше интересни експерименти върху спирометрията (как дишаме), а урокът по химия бе свързан с водата и нейните тайни. След времето, прекарано в научните кабинети, последва дълга разходка до парк Олива.

   В сряда участниците се възхитиха на най-големия замък в света, измерен по брой тухли. Заслужава да се отбележи, че замъкът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Следобед бе организирана Полска вечеря, на която бяха представени презентации за полската кухня и игри с Kahoot.

   Четвъртият ден бе изпълнен с различни предизвикателства – посещение на  ,,Синята школа“ в Хел, където учениците участваха в образователни дейности, свързани с морския живот и проблемите на околната среда; измерваха кръвното си налягане при нормални условия, а след това с глави във вода. После имаха удоволствието да наблюдават как се хранят тюлените и да посетят музея на морските видове. Разходката край морето ги сблъска с истинско приключение – ученици трябваше да се облекат в специални дрехи и да ловят риба в Балтийско море.

   Последният ден беше най-емоционален. През първата му  половина учениците приготвиха традиционни полски пироги, а на финалната вечеря те получиха своите сертификати, прекараха вълнуващи последни часове заедно и си обещаха, роденото в началото на проекта приятелство, да продължи.

Поредният ползотворен ден от работата по международния проект „Културата среща науката“ в Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“

 Младежите от Белгия, България, Италия и Полша започнаха деня със съвместни дейности в училището. Смесените ученически  екипи  обобщиха  наученото, видяното,  преживяното  в продължение на цялата седмица под формата на презентации.

В същото това време учителите от държавите участнички в проекта заедно обсъдиха и изготвиха  два плана за интердисциплинарни уроци в областта на природните науки, които са полезен споделен опит.

В следобедните часове се организира представяне на изготвените вече презентации от четирите екипа. Веднага след това се разгледаха предложенията за лого на проекта от всяка една държава и се пристъпи към гласуване за избор на общо лого на проекта.  Победител стана логото  на Италия, на което са изобразени знамената на всички участващи държави под формата на пеперуди, присъстват формулите на химични елементи и съединения, крива с механични трептения  и заглавието на проекта „Culture Meets Science“.

 Емоционален момент бе церемонията по закриване на проектните дейности в актовата зала на училището, където бяха връчени специални сертификати на всеки един участник.

Днешният ден е последният от първия етап по изпълнението на международния проект „Erasmus + К2“, озаглавен „Културата среща науката“ с координатор ПМГ „Яне Сандански“ и завърши с тържествена вечеря – красив финал на началото на двегодишно сътрудничество. Талантливите ученици от ПМГ „Яне Сандански“ – Даниела Георгиева,  Вили Пендичева, Яна Велева,  мажоретният състав на гимназията и  танцовата формация „Неврокопчанки“ потопиха гостите във вълшебния свят на музиката и танците. Участниците в проекта изиграха българско кръшно хоро като символ на роденото приятелство.

Дейности по международния проект – запознаване с българското кисело мляко и лековитите билки

В четвъртък, 17.01.2019 г., гостите от Белгия, Италия и Полша и връстниците им от ПМГ „Яне Сандански“ продължиха да опознават магичния свят на природните науки и богатството на културата в Неврокопския край.

Четвъртият ден започна с посещение на райско кътче в нашия регион  – комплекса „Белите скали“. Там младежите имаха възможност да се запознаят с уникалната технология за приготвяне на българското кисело мляко, сами да изпробват рецептата и накрая да вкусят ястия от този здравословен продукт.

Научната задача, която изпълниха в следобедните часове в лабораторията по химия в Центъра по природни науки и математика в ПМГ „Яне Сандански“, бе да изследват химичния състав на киселото мляко.

Учителите по биология и здравно образование и ученици от природоматематически паралелки представиха любопитна информация за билките в България на чуждестранните гости и им показаха стръкове от лековитите растения, разпространени в нашия край. Пиенето на ароматен чай от тези билки се превърна в неустоимо удоволствие за всички.

Разнообразие от впечатления, научна работа и обмяна на идеи

 Гостите от Белгия, Италия и Полша заедно с българския екип от ПМГ „Яне Сандански“, продължиха дейностите по международния проект „Културата среща науката“, като посетиха приюта за магарета край село Баничан. Там младите изследователи взеха кръвни проби от няколко животни.

Чуждестранните гости останаха впечатлени от посрещането на баничанските баби – с емоционално изпълнение на гайда, с пита и сол и с топла баница. Бабите показаха известните плетени чорапи и уникална географска карта, избродирана със забележителностите на селото. Демонстрираха традиционни народни носии с оригинални шевици, характерни само за село Баничан.

Разходката продължи с посещение на ферма за щрауси в село Копривлен. Учениците и техните ръководители с любопитство наблюдаваха поведението на необичайните за тези географски ширини птици. Събрани бяха пера за изследователска дейност.

Научните занимания започнаха в следобедните часове в кабинета по химия в Центъра за природни науки и математика на ПМГ „Яне Сандански“. Екипите експериментатори изследваха химичния състав на кръвта, взета от животните, за да открият наличието на белтък и хемоглобин. В перата от щрауси доказаха, че има белтъка кератин.

На финал се срещнаха с учениците от ПМГ, участници в проекта „Училище посланик на Европейския парламент“. Младите европосланици представиха на гостите идеите на проекта, по който работят. Обмениха опит и знания с две, изготвени от тях, игри – „Стани богат“ и Kahoot. Срещата приключи с дискусия по актуални европейски въпроси, свързани с младите хора.

Ден, посветен на водата

   Вторият ден от реализирането на дейностите по проекта „Културата среща науката“ премина под знака на водата. Екипите от България, Белгия, Италия и Полша посетиха фирма „Пирин Спринг“ (село Баничан), където се запознаха с производствения процес за добиване и бутилиране на натурална минерална вода, известна с превъзходните си вкусови качества.

Много любопитно бе наблюдението на извора и използването на най-съвременни технологии за деминерализацията на водата.

Обиколката продължи към село Огняново – популярна туристическа дестинация заради изобилието от минерални извори с топла вода. Там групата събра проби от тази вода и карбонатни минерали, които след това бяха обект на изследване в лабораторията по химия на ПМГ „Яне Сандански“.

Гостите бяха впечатлени от Обърнатата къща и хотелски комплекс „Замъците“, където в деня, посветен на водата, сами успяха да се докоснат до лечебната сила на тези минерални извори.

Предложеният там обяд  включваше отбрани ястия от традиционната българска кухня – сарми, боб, лютеница и други. Гостите ни се възхитиха на богатството от вкусове, текстури и аромати.

Денят продължи с научна дейност – изследване на пробите от водата и карбонатните минерали, като учениците направиха химичен анализ на минералната вода и качествени реакции за доказване на катиони и аниони.

Дневната програма приключи с посещение на Общинския исторически музей – Гоце Делчев. Това бе една вълнуваща разходка сред културата и историята на Неврокопския край. Запознаха се с етнографията, облеклото и занаятите на нашите предци от римско време до съвременността.

ПМГ –  координатор по международния проект „Културата среща науката“, включващ четири европейски държави

 ПМГ „Яне Сандански“ започна реализирането на дейности по програма „Еразъм+“, свързани с  проекта „Културата среща науката“. На посещение в елитната гимназия са 25 учители и ученици от три европейски държави – Италия, Полша и Белгия.

Директорът на училището – г-жа Божикова, официално откри срещата в присъствието на Владимир Москов – кмет на община Гоце Делчев, Маргарита Енчева – началник отдел “Образование, здравеопазване, социални дейности, култура и спорт” и медии.

През първия ден от обмяната на добри практики гостите наблюдаваха три интердисциплинарни урока. По време на първия урок на тема: Екологична катастрофа или как да върнем птиците в гората, учителите – г-жа Коджебашева, г-жа Шарланджиева, г-жа Воденичарова и учениците от XIIа клас, поставиха напълно реална проблемна ситуация – възникнал пожар в близката гора, и търсеха решения за спасението на птиците, като прилагаха конкретни знания и умения от областта на английския език, математиката, информационните технологии, конструирането. Гостите наблюдаваха екипна работа, презентиране на различни видове къщи за птици с помощта на образователната платформа MozaBook, попълване на Google тест, работа върху споделен документ, използване на специализиран софтуер GeoGebra. Решаването на реален проблем развива практически умения и стимулира интереса на учениците към науките.

По време на втория урок, който съчета предметите химия и биология, гостите станаха свидетели на изследователска работа, свързана с откриването на белтъци.

Направени бяха опити с кокоши пера, екипна работа с реактиви, доказване на каталаза в кръвта, на белтък казеин в киселото и прясното мляко и наличие на кератин в косми и кости, както и опит с козина. Учителите по химия и биология – г-жа Карамитева и г-жа Ташкова, заедно с учениците от XIг клас със сигурност насърчиха любопитството на всички гости по отношение на научното изследване. На последния за деня урок италианците, белгийците и поляците станаха свидетели на интердисциплинарен урок, включващ три учебни предмета – биология, химия и физика, на тема: Ферментациите в българската кухня. Учителите – г-жа Мегданова, г-жа Милчева, г-жа Патинова заедно с учениците от XIа клас, направиха невероятно научно пътешествие из традиционната българска кухня. Единадесетокласниците влязоха в ролята на микробиолози, химични лаборанти, колекционери и рекламиращи ферментационни продукти, като използваха приложението Classroom. Всички дейности в урока съдействаха за развиване на умения, опознаване и обогатяване на специфични научни процеси, характерни за българската кухня.

Следобедът премина в опознаване на участниците в проекта, като всяка група презентира своето училище, населено място, държава. Оформяне на четири международни работни екипа с раздаване на материали и обсъждане на дейности, които предстоят до края на седмицата.

X
Skip to content