Разнообразие от впечатления, научна работа и обмяна на идеи

Гостите от Белгия, Италия и Полша заедно с българския екип от ПМГ „Яне Сандански“, продължиха дейностите по международния проект „Културата среща науката“, като посетиха приюта за магарета край село Баничан. Там младите изследователи взеха кръвни проби от няколко животни.
Чуждестранните гости останаха впечатлени от посрещането на баничанските баби – с емоционално изпълнение на гайда, с пита и сол и с топла баница. Бабите показаха известните плетени чорапи и уникална географска карта, избродирана със забележителностите на селото. Демонстрираха традиционни народни носии с оригинални шевици, характерни само за село Баничан.
Разходката продължи с посещение на ферма за щрауси в село Копривлен. Учениците и техните ръководители с любопитство наблюдаваха поведението на необичайните за тези географски ширини птици. Събрани бяха пера за изследователска дейност.
Научните занимания започнаха в следобедните часове в кабинета по химия в Центъра за природни науки и математика на ПМГ „Яне Сандански“. Екипите експериментатори изследваха химичния състав на кръвта, взета от животните, за да открият наличието на белтък и хемоглобин. В перата от щрауси доказаха, че има белтъка кератин.
На финал се срещнаха с учениците от ПМГ, участници в проекта „Училище посланик на Европейския парламент“. Младите европосланици представиха на гостите идеите на проекта, по който работят. Обмениха опит и знания с две, изготвени от тях, игри – „Стани богат“ и Kahoot. Срещата приключи с дискусия по актуални европейски въпроси, свързани с младите хора.

  
  
  
  
  
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

X
Skip to content