СИМВОЛИ И РИТУАЛИ

НАШИЯТ ХИМН

 

Наслади се на химна!

Неврокопска гимназия родна

с гордото име на Яне,

ти си брод през българското време,

памет, дух и благослов.

 

В утрото, със зората нова,

идва тука младостта,

знанието, огънчето свято,

да запали ум,сърце, душа…

 

Бъдното с мечтите да докоснат,

света в ръце да съберат,

път от светлина сътворят

за прослава на гимназията родна.

 

Припев:

Гимназия, ти, родна стряха,

огряна в светлина,

сбрала в топлата си снага хиляди сърца…

 

Химн на ПМГ “Яне Сандански”

текст: Гергана Икономова, учител по български език и литература

автор: Николай Кръстилов, музикант и композитор

изпълнител: Кристина Карпузова, ученичка

 

 

НАШИТЕ УЧИЛИЩНИ РИТУАЛИ

Откриване на учебната година 

Връчване дипломите за средно образование

Патронен празник – 18. май

Ученическа униформа

24 май

– изпращане на абитуриентите

– предаване на училищното знаме

 

 

Озарените им лица, красивите облекла, вдъхновените им движения, красивата хореография бяха очакваните резултати от поставената цел – създаване на отношение към изкуството, към празниците, изграждане на отговорност към самите себе си. Във всичко това се криеше истинският смисъл от публичните изяви на “Мажоретния състав”.

 

НАШИТЕ УЧИЛИЩНИ СИМВОЛИ

 

ПМГ “Яне Сандански” участва с проект в Национална програма “Училището – територия на учениците”, съвместно с Министерството на образованието и науката.

Проектът носи наименованието “Това сме ние – Природоматематическа гимназия “Яне Сандански” в модул “Ритуализация на училищния живот”. Той е спечелен и през 2007/2008 учебна година започна неговото реализиране, което включва изработване на отличителни символи на нашето училище.

Всеки ученик от 5 до 12 клас, носи отличителна значка, на която са изобразени символите – слънце, разтворена книга, година на създаване на гимназията, националното знаме и европейския флаг.

 

Почетната значка се връчва в края на учебната година на ученици, които имат изключителни успехи в различни области на научното познание.

 

 

Почетната статуетка се връчва на ученик, учител или общественик за големи заслуги за издигане авторитета на училището.

 

Логото на училището е създадено през 2005г. по повод 85 годишнината на ПМГ “Яне Сандански” в резултат на обявен ученически конкурс. Победител в конкурса бе ученичката Елена Хаджидиманова.

 

Знамето на ПМГ “Яне Сандански” –

дар от випуск 2000 по повод 80-годишния юбилей на училището.

Старото знаме оживява…

Знамето на Смесена гимназия “Княз Симеон Търновски” в Неврокоп, първото училищно знаме на ПМГ “Яне Сандански”, е тържествено осветено на 03.03.1940 година. На лицевата страна са изобразени в кръг портретът на патрона и надписите СМЬСЕНА ГИМНАЗИЯ “КНЯЗЪ СИМЕОНЪ ТЪРНОВСКИ” и “НЕВРОКОПЪ”. На задната страна са изрисувани кръг от жита, дъбови и лаврови листи и разтворена книга с горяща свещ по средата. В горния край е поместен девиз, характерен за времето – ЧРЕЗЪ ПРОСВЕТА ЗА БЪЛГАРИЯ. Знамето се използва като част от училищния ритуал до края на XX век. Реставрирането е по повод 95-годишнината на гимназията през 2015 година.

Статистики