Ученици и преподаватели от ПМГ „ Яне Сандански“ с участие в Кръгла маса

Ученици и преподаватели от ПМГ „ Яне Сандански“ взеха участие в събитие на Израело – българския институт – Кръгла маса на тема „Холокостът и неговите уроци – антисемитизмът в Европа и историята на България за спасяването на евреите “. На Кръглата маса присъстваха президентът Петър Стоянов (1997 до 2002 г.) , председателят на Израело-българския институт г-н Яков Джераси, ученици победители в националния конкурс „Спасяването на българските евреи по времето на Втората световна война“, а също така и преподаватели, преминали успешно обучението на Института „Олга Ленгейл“.

На работната среща бяха дискутирани въпроси като: защо България не получава от света заслуженото признание за спасяването на цялата й еврейска общност; защо нито музеят „Яд Вашем“ в Йерусалим, нито музеят на Холокост във Вашингтон не разработват темата за историята на България при спасяването на евреите; защо ролята на цар Борис III в събитията е забравена и рядко се споменава; заслужава ли Светият синод Нобелова награда за действията си при спасяването на евреите.

Президентът Стоянов посочи, че спасяването на българските евреи е невероятен акт на толерантност, на единение на нацията, но е малко познат на света. Той трябва да бъде наша гордост, да влезе в учебниците по история и като исторически пример да ни напомня, че единството може да върши чудеса.

  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

X
Skip to content