Човешка библиотека в ПМГ “Яне Сандански” през Националната седмица на четенето

Четенето на книги е нещо уникално само по себе си. Но за съжаление, статистиката в България показва, че само 9,7% от младите хора четат и че 5% от българите не са прочели дори една книга. Това е една много тъжна статистика, нали? Но учениците на ПМГ „Яне Сандански” от IX до XII клас с удоволствие доказаха, че младите хора четат книги и дори много повече от това!

През Националната седмица на четенето учениците и учителите по български език и литература проведоха дискусионно студио на тема: „Човекът, книгата, смисълът на живота“.

Говорим за „бъдеще”, защото водещите, Димитрия Жостова и Мартин Пеев, казаха: „Ако една държава отделя повече средства за дискотеки, отколкото за книги, тогава каква държава е това?”. От думите на участниците в събитието стана ясно, че учениците предпочитат да прочетат една хубава книга, отколкото да отидат на дискотека, че всички те имат любим автор или книга, и най-важното, че имат и отстояват собствени възгледи относно четенето. Всички присъстващи на дискусията се включиха, като споделиха мнение по въпроси като: „Четем книги за удоволствие или по задължение?”, „Какъв жанр предпочитате да четете?”, „Кой е любимият Ви автор или книга?”. Всички споделяха, слушаха, говориха от сърце за своите любими автори и заглавия, какво дава четенето на всеки един от тях.

Рей Бредбъри е казал: „Има по-лоши престъпления от това да гориш книги. Едно от тях е да не ги четеш.” А това е самата истина, защото четенето наистина е нещо уникално, което в малка или голяма степен ни помага да разберем смисъла на живота.

Човекът и книгата са едно цяло. Но най-хубавото винаги е най-накрая, както в четивата, така и в живота, което се потвърди с думите, които дадоха край на дискусията: „Книгата е като човека. И днес видяхме най-хубавата човешка библиотека”.

     

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

X
Skip to content