24 май – Ден на славянската писменост и българската просвета и култура

С просветителски дух, приятно вълнение и споделена мъдрост сякаш бе пропит въздуха в ПМГ „Яне Сандански“ днес за тържественото отбелязване на най-светлия, най-съкровения, най-българския празник – 24. май – Ден на славянската писменост и българската просвета и култура.
По традиция на този ден гимназията събра своите настоящи и бивши ученици, учители, родители и гости. Най-развълнувани от всички бяха зрелостниците, които днес се прощават със своето училище.
Празникът започна под звуците на безсмъртния химн на Кирил и Методий, а след представянето на гостите звуча и химнът на училището. Директорът – г-жа Елка Божикова, поздрави присъстващите по случай Деня на просветата и културата, както и абитуриентите, на които пожела успешно реализиране.
По традиция бе изпълнен и ритуалът по предаване на училищното знаме от дванадесетокласниците на по-малките им съученици от единадесети клас, които приеха училищната светиня с обещание да пазят и славят името на своето училище.
По случай 24. май г-жа Божикова връчи награди на отличени учители и ученици. За дългогодишна, цялостна, високопрофесионална трудова дейност в системата на Народната просвета госпожа Златка Милчева и г-жа Димка Дермендиева бяха удостоени с почетното отличие „Неофит Рилски“ от Министерството на образованието и науката. За съществен принос и постигнати високи резултати в учебно-възпитателната дейност през учебната 2017/2018 година почетен знак получиха г-жа Диана Обущарова и г-жа Иванка Абаджиева, а с почетна значка бе награден господин Божидар Вълканов.
Почетен знак за изключителни успехи в учебната и извънучебната дейност през гимназиалния етап на обучението получиха четирима зрелостници – Любка Ангелинина, Мариела Коджебашева, Екатерина Терзиева и Димитър Итев.
Наградата за постижения в областта на природо-математическите науки тази година директорът на ПМГ – г-жа Елка Божикова, връчи на Екатерина Терзиева, а за изяви и постижения в хуманитарните науки – на Катя Либяховска.
Тази година от фондация – институт „Николай Добрев“ бе учредена стипендия за изявени и талантливи ученици в ПМГ „Яне Сандански“ , в три категории. Марияна Добрева – член на Управителния съвет на фондацията, присъства на тържеството, за да връчи лично стипендиите на четиримата победители – Айлин Ахмедова от 8а клас, Яна Балтаджиева от 10а клас, Лилия Костова от 11б клас и Катя Либяховска от 12б клас. Напълно заслужени награди за творчество, талант и артистичност, проявени при реализирането на училищни театрални постановки, получиха актьорите от клуб училищен театър „Мечтатели“ и техният ръководител госпожа Евгения Попова.
Накрая абитуриентите се простиха с училищното знаме и всички ученици и гости се включиха в традиционното общоградското тържествено шествие.
На площад Македония г-н Москов – кмет на община Гоце Делчев, награди учители и ученици от Природо-математическа гимназия, постигнали високи резултати през настоящата учебна година, а шестокласниците ни получиха награда за най-добър клас.

    

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

X
Skip to content