Среща с миналото в „Работилница за занаяти“

Днес учениците от V клас на ПМГ „Яне Сандански“ проведоха един по-различен урок по Технологии и предприемачество. Със своя преподавател, г-жа Ваня Станчева, те посетиха „Работилница за занаяти“ в градския музей.Темата на урока бе свързана със занаятите, практикувани в миналото на нашия народ, и мястото им в съвременните професии.

Беседата започна госпожа Румяна Джибова, която запозна учениците с българските празници и имени дни и какво послание носят те.

Най-малките ни възпитаници разгледаха експозицията на народни носии и отговориха на въпроси като: “ Кой е носил тези дрехи?“, „ От какъв материал са изработени пафтите и коланите? “.

В „Работилницата“ се запознаха с историята на занаята тъкачество, разгледаха стана и показаха знания относно материалите, с които са тъкали техните баби. Видяха и един от старинните уреди, чието наименование доста ги затрудни – маказа, с който са обработвали вълната.

Накрая учениците се докоснаха до истински предмети, изработени в НЧ „Изгрев – 1930“ с. Баничан – чорапи от единствения „Музей на чорапа“, в които са вплетени най-различни цветове, символизиращи човешкото начало, слънцето, огъня. А везаната карта на Баничан, получила признание от Българската картографска асоциация, ги впечатли най-много.

Много от учениците опитаха да направят кръстатия бод на салфетките от панама, донесени за тях от госпожа Джибова и госпожа Таня Качарова, което им донесе много емоции.

Чрез този урок учениците успяха да се докоснат до традициите на нашия край и да разберат смисъла и значението на занаятите от миналото.

        

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

X
Skip to content